27-02-2018

Σεμινάριο από το Γραφείο Διασύνδεσης με τίτλο: «Λήθη και υποβοηθούμενες μνημονικές ανακλήσεις. Ατομικές σημειώσεις μαθημάτων (χειρόγραφες/ηλεκτρονικές)»

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στο 2ο όροφο του κτιρίου της Διοίκησης

Θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει με την μνήμη σου; Τι σημαίνει μακροχρόνια μνήμη,  ποιες μνημονικές τεχνικές και με ποιο τρόπο μπορούν να σε βοηθήσουν στην απομνημόνευση;

 

Έλα στο 6ο Μικροομαδικό  Διαδραστικό Σεμινάριο Μνημονικών Τεχνικών που διοργανώνει το Γραφείο Διασύνδεσης την Τρίτη 27/2/18, 10:15-12:30. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στο 2ο όροφο του κτιρίου της Διοίκησης.

 

Τίτλος«Λήθη και υποβοηθούμενες μνημονικές ανακλήσεις. Ατομικές σημειώσεις μαθημάτων (χειρόγραφες /  ηλεκτρονικές)»

 

Σε θεωρητικό επίπεδο θα συζητήσουμε θέματα όπως η καμπύλη της λήθης (forgetting) στην οποία αποτυπώνεται το ποσοστό των μαθημένων πληροφοριών που έχουν εγκατασταθεί στην μακροπρόθεσμη μνήμη και που τις ξεχνούμε με την πάροδο του χρόνου. Οι μνημονικές τεχνικές βασίζονται στην αναγνώριση ότι το μνημονικό ίχνος εξασθενεί ή φθείρεται με την πάροδο του χρόνου ή την αχρηστία αλλά και στο δεδομένο ότι η παρουσία συναφών και ανταγωνιστικών πληροφοριών που παρεμβάλλονται κατά την συγκράτηση των μαθημάτων παρεμποδίζουν την ανάσυρση, την μνημονική ανάκληση ή εκτοπίζουν παλαιότερη πληροφορία.

 

Σε πρακτικό επίπεδο θα εργαστούμε σε ασκήσεις πάνω στις ατομικές σημειώσεις μαθημάτων αναφορικά με τον τρόπο συγκράτησης των πληροφοριών είτε αυτός συμβαίνει με χειρόγραφες  σημειώσεις από τον ίδιο το φοιτητή ή με ηλεκτρονικές σημειώσεις από τις διαλέξεις και τις διαφάνειες του καθηγητή.

 

Εισηγήτρια: κ. Δροσινού-Κορέα Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εξωτερική συνεργάτης του ΓΔ αρμόδια για την εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη φοιτητών ΑμεΑ και ΑμΕΕΑ του Γ.Π.Α.

 

(Πηγή για περισσότερη μελέτη: Ρούσος, Π.,Λ. (2011). Λήθη και μνημονικές αστοχίες. Στο Γνωστική ψυχολογία, οι βασικές γνωστικές διεργασίες (σσ. 238-243). Αθήνα: Τόπος.)

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

 

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες του ΓΠΑ και είναι δωρεάν.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο fb και στο email: career@aua.gr

 

Μη χάνεις την ευκαιρία. Σε περιμένουμε!

Event image